Luambe National Park

Luambe National Park ligt in de Luangwa ‘Leopard’ vallei en is tijdens een exclusieve individuele maatwerk safari prima te combineren met een bezoek aan South Luangwa National ParkNorth Luangwa National Park en Lukusuzi National Park. Neem contact met ons op voor een exclusief individueel safari ontwerp op maat naar Luambe National park.

Luambe National Park – Luangwa vallei

Luambe National Park is een van de kleinste nationale parken van Zambia. Het heeft een oppervlakte van 254 km² en ligt aan de oostelijke oever van de Luangwa rivier. Het park ligt in het hart van de Luangwa vallei tussen Lukusuzi National Park, South National Park en North Luangwa National Park. Het park is sinds 1938 national park en is daarom een van de oudste beschermingsgebieden in Zambia.

Luambe National Park – vegetatie

De vegetatie in het Luambe National Park is enorm en kan binnen een paar kilometer veranderen van zandige paden door rivier bossen, in mopane bossen, moerassen met acacia thickets en sausage trees op open grasvlaktes. Er zijn meer dan 200 soorten vogels in Luambe en de olifantenpopulaties, evenals die van leeuwen en luipaarden, nemen toe – dus het is de moeite waard om te bezoeken.

Luambe National Park – wildlife

Het wildlife in Luambe komt overeen met die van de grotere naburige parken en omvat alle typische grote herbivoren, vleeseters en sommige minder bekende soorten. De dieren in Luambe National Park leven in kleinere groepen dan in de grotere parken, en het is er minder druk met toeristen dan in zijn beroemde buren.

De meest voorkomende grotere diersoorten in Luambe National Park zijn de puku, impala, warthog, bushbuck, waterbuck, kudu, hippo, zebra en buffel. Ook worden Cookson’s wildebeest, roan antelope, Lichtenstein´s hartebeest, eland, common duiker en de oribi gespot. De Thornicroft giraf is ook te zien. Olifanten komen regelmatig voor in Luambe National Park en men denkt dat hun aantal toeneemt. Grote karnivoren zoals leeuw, luipaard, gevlekte hyena en Afrikaanse wilde hond worden regelmatig gezien. Kleinere carnivoren zoals de serval, Afrikaanse wilde kat, Afrikaanse civet, vlekte genet en diverse mongoose soorten kunnen ook worden gespot, vooral tijdens de nacht game drives.

Luambe National Park – vogels

In het Luambe National Park komen meer dan 200 soorten vogels voor. Voor de vogelspotters kan Luambe National Park zeker spectaculair zijn, de African skimmer, racket-tailed roller, Pel´s fishing owl, white-backed night-heron, Angola pitta en de Lilian´s lovebirds worden gezien. Grote kolonies van de southern carmine bee-eaters bouwen in september en oktober langs de oevers van de Luangwa-rivier hun nesten. Andere vogels die regelmatig gezien worden zijn de Martial, Tawny en de African Fish Eagles, evenals een aantal verschillende watervogels, waaronder reiger, eenden en ganzen.

Een safari in het Luambe National Park is waarschijnlijk een van de beste safari ervaringen in Zambia. De ongerepte natuur in dit park is werkelijk fascinerend. De bezoekers krijgen een goede indruk van de dierenwereld en kunnen ze bewonderen langs de oevers van de Luangwa vallei.

Luambe National Park – Luangwa rivier

De levensader van de Luangwa vallei is de Luangwa rivier. Als het regenseizoen voorbij is ontstaan er talrijke lagunes aan de zijkant van het hoofdrivier. De rivier droogt nooit op maar vertoont wel verschillende verschijningsvormen gedurende het jaar. Dit heeft grote impact op de topografie van de uiterwaarden. Als gevolg van de wisselende combinatie van water en land heeft zich een heel bijzonder ecosysteem ontwikkeld. Tijdens de droge maanden komen verschillende dieren en vogels deze lagunes bezoeken. Dit creëert een biodiversiteit in de regio.

Er is één lodge in het park, de Luangwa Wilderness Lodge. De lodge is een non-profit organisatie. Hun doel is het behoud en het Luambe Nationaal Park in samenwerking met de Zambiaanse Wildlife Authority (Zawa). De lodge is gelegen aan de oever van de Luangwa rivier, een zeer serene plek ideaal om kuddes olifanten, buffels en leeuwen te bekijken. En niet te vergeten luipaarden, nijlpaarden, antilopen en de vele vogelsoorten.

Luambe National Park – historie

Hoog op de Nthunta heuvel, vlakbij de Nthunta game scout post, staat een klein monument ter nagedachtenis aan Maria Gough. Hoewel het verhaal niet helemaal duidelijk is wordt gezegd dat Maria Gough (tegen alle adviezen in) alleen en onbeschermd voor langere tijd naar het kamp op de Chifungwe vlakte ging. Dit moet ergens in de jaren zeventig geweest zijn. Enkele resten van haar lichaam en kleding werden later aangetroffen, hieruit concludeerde men dat ze was opgegeten door leeuwen. De resten van haar lichaam zijn hier toen begraven.

Tijdens het hoogtepunt van de onafhankelijkheid oorlog van Zimbabwe, kwam haar  zoon uit Rhodesië (nu Zimbabwe) naar deze plek om een gedenkplaats van haar graf te maken. Lokale bronnen beweren dat hij een spion was, die informatie aan de Rhodesische strijdkrachten doorspeelde. Dit zou hebben geresulteerd in het bombarderen van verschillende bruggen langs de Great North Road. Hij werd echter nooit betrapt of veroordeeld voor deze daden. De waarheid blijft voor altijd in het midden liggen.

Zambia reissuggesties Vraag gratis offerte op maat aan