The Blyde River Canyon

De Blyde River Canyon is een 30 kilometer lange kloof waar de Blyde Rivier op een diepte van 800 meter door heen stroomt. Het is de derde grootste Canyon in de wereld, na de Grand Canyon in Amerika en de Fish River Canyon in Namibië, en ligt in het Drakensberg gebied.

Het frisse berglandschap en het panoramisch uitzicht over het Drakensbergplateau zijn zo spectaculair dat het gebied ookwel de ‘Panorama Route’ wordt genoemd. Er zijn verschillende uitkijkpunten waaronder: – God’s Window, Pinnacle en de Three Rondavels.Op het punt waar de Blyde rivier (rivier van vreugde) en de Treuf rivier (rivier van verdriet) bij elkaar komen heeft de erosie een van de meest fenomenale geologische verschijnselen in Zuid-Afrika gecreëerd. Het tollende water heeft cilindrische sculpturen, de ‘Bourke’s Luck Potholes’,  gevormd. De gladde rood gele rotsen zijn een waar spektakel.

The Blyde River Canyon – Panorama route

Door het klimaat, de hoogte en verschillende ondergronden is de canyon rijk is aan een gevarieerd plantenleven. Hierdoor leven er ook allerlei veschillende dieren in en rond de canyon. Klipspringer en Dassies vinden voldoende eten en onderdak in deze rotsachtige omgeving. Het grasland wordt bewoond door de grijze reebuck en de zeldzame oribi maar ook door knaagdieren, reptielen en veel insecten. De Kudu’s gaan voor de bossen en de bushbuck en bushpig zoeken het struikgewas langs de rivier.

In het Blyde River Canyon Nature Reserve leven ook primaten; de somango aap, bushbabies, chacma bavianen en vervet apen.Nijlpaarden en krokodillen leven in en rond de rivieren en wetlands van de Swadini-dam, net als de watervogels en otters.

The Blyde River Canyon – God’s Window

Gelegen op het Drakensbergplateau bevind zich ten noorden van Graskop het uitkijkpunt: God’s Window.  Een enkele blik naar beneden en u begrijpt waarom het ‘God’s Window’ wordt genoemd.Het is een van de meest populaire uitkijk punten, gelegen aan de rand van het druppelvorminge platform 800 meter boven de canyon. Het panoramisch uitzicht op het Lowveld met rollende heuvels bedekt met plantages is spectaculair.Op een heldere dag kunt u tot aan het Kruger National Park en de Lebombo bergen kijken, die de oostgrens van Zuid-Afrika met Mozambique vormen.

The Blyde River Canyon – The Three Rondavels

De Three Rondavels is een natuurlijke rotsformatie aan de rand van de Blyde River Canyon langs de Panorama Route in Mpumalanga. In de rotsen hebben zich drie rondavels (Afrikaanse hutten) gevormd.Deze drie fascinerende formaties zijn ontstaan door erosie van de zachte steenlaag waarna leisteen en kwartsiet overbleef. Het uitkijkpunt bevindt zich op een hoogte van 1.380m boven zeeniveau en kijkt uit over de groenste canyon ter wereld.

The Blyde River Canyon – The Bourke’s Luck Potholes

Dit is een natuurlijk wonder die u niet mag missen, met bruggen die over de ‘potholes’ kruisen en een prachtig uitzicht op de kloof eronder bieden. De ontmoetingsplaats van twee rivieren en het begin van de Blyde River Canyon,  de Bourke’s Luck Potholes. Deze spectaculaire patronen en rotsformaties zijn na eeuwen van erosie ontstaan. Bourke was de achternaam van een man die hoopte in dit gebied veel goud  te vinden. Helaas was hij niet nauwkeurig genoeg en werd er hier geen goud gevonden. Iets meer ten zuiden van deze plaats later wel.Waar de Blyde Rivier en Treur Rivier elkaar ontmoeten, valt het water over krullende kliffen in cilindrische gaten. Hierna komt het water in watervallen en waterglijbanen terecht. U kunt hier langs en over de kleinere gaten een wandeling maken en uw voeten in het water dompelen voordat het neerstort in de spleet eronder. De erosie heeft reusachtige skelet vormige wervels in oranje en bruin achtergelaten.Wanneer u over de voetgangersbruggen loopt kunt u zien hoe de tijd, het water en het sediment invloed hebben gehad op de granieten rotsoppervlakken.

The Blyde River Canyon – Panorama Route

Een van de mooiste landschappen van het land, de Panorama Route, verkent de Mpumalanga hooglanden, of het noordoostelijke gedeelte van het Great Escarpment van de Drakensberg. In deze ruige bergen komt het plateau plotseling tot stilstand, valt steil naar beneden in het Lowveld, vergezeld van ongelooflijke uitzichten over de graslanden van Afrika.Om de Panorama route in 1 woord te vangen is moeilijk, maar mensen vertellen dat ze de wolken kunnen aanraken, terwijl anderen de route de ‘mooiste plek ter wereld’  noemen. De populariteit van de Panorama-route heeft veel te maken met de nabijheid van het Kruger National Park. Het is vaak een onderdeel van een reis naar het wildreservaat.Maar het is ook de toegang tot een van de belangrijkste landschappelijke trekpleisters van de provincie, de Blyde River Canyon. De Blyde River Canyon is een van de grootste canyons op aarde, en wordt door veel buitenlandse bezoekers aangedaan.Het meest populaire gedeelte van de route begint bij de stad Sabie (R532) en komt langs sierlijke  watervallen – de Sabie Falls, Bridal Veil Falls, Mac Mac Falls, en prachtige uitkijkpunten – God’s Window, de Blyde River Canyon, Bourke’s Luck Potholes en de drie Rondavels.Er zijn ook andere wegen die ook deel uitmaken van de Panorama-route en even mooie hoogtepunten hebben:

  • de R36 naar Matibidi langs de Lydenburg Falls, Ohrigstad Dam Nature Reserve en verder naar Echo Caves
  • de R37 langs Long Tom Pass (waarschijnlijk een van de mooiste passages in de provincie)
  • de R533 tussen het historische mijnbouwdorp Pilgrim’s Rest en Graskop – beide steden zijn interessant om te bezoeken Hazyview is een goede stop voor de lunch, of als toegang tot het Kruger National Park, en Graskop is een goede uitvalsbasis als u de Panorama-route in meerdere dagen wilt rijden.

The Blyde River Canyon – Mac Mac Falls

De 70 meter hoge Mac Mac Falls liggen vlak naast de Graskop Road, ongeveer 14 km ten noorden van de stad Sabie. De waterval ontleend zijn naam aan de Schotse goudzoekers die aan het einde van de 19de eeuw in deze regio naar goud zochten. Veel schotse familienamen beginnen namelijk met ‘Mac’. Eerst was hier een rivier maar de gouddelvers hebben het gebied met dynamiet opgeblazen zodat de rivier zich in 2-en splitste en zij beter bij het felbegeerde goud konden komen. The Mac Mac Falls zijn in 1983 tot Nationaal Monument verklaard. Er is een verharde weg en trappen die bij een platform uitkomt dat zich over een klif uitstrekt. Het platform bevindt zich boven de kloof van de 65 m hoge waterval en van waar u de waterval goed kunt zien. Stroomafwaarts bevindt zich de Mac Mac Pools, waterpoelen in de rotsen. Het kristalheldere koele water is ideaal om lekker in te plonzen of op te frissen. Er zijn picknickplaatsen, toiletten en het is rolstoel toegankelijk.

Zuid-Afrika reissuggesties Vraag gratis offerte op maat aan