De Panorama Route is één van de mooiste landschappen van Zuid-Afrika. De route ligt in de Mpumalanga hooglanden. Dit is in het noordoostelijke gedeelte van het Great Escarpment van de Drakensbergen. In deze ruige bergen komt het plateau plotseling tot stilstand, valt steil naar beneden in het Lowveld, vergezeld van ongelooflijke uitzichten over de graslanden van Afrika.

Om de Panorama route in één woord te vangen is moeilijk, maar sommige mensen vertellen dat ze de wolken kunnen aanraken. Anderen noemen de route de ‘mooiste plek ter wereld’. De populariteit van de Panorama-route heeft veel te maken met de nabijheid van het Kruger National Park. Het is vaak een onderdeel van een reis naar het wildreservaat.

Het is ook de toegang tot een van de belangrijkste landschappelijke trekpleisters van de provincie, de Blyde River Canyon. De Blyde River Canyon is een van de grootste canyons op aarde en wordt door veel buitenlandse bezoekers aangedaan. Het meest populaire gedeelte van de route begint bij de stad Sabie (R532) en komt langs sierlijke watervallen. Denk dan aan de Sabie Falls, Bridal Veil Falls, Mac Mac Falls. Ook zijn er prachtige uitkijkpunten zoals God’s Window, de Blyde River Canyon, Bourke’s Luck Potholes en de drie Rondavels.

Blyde River Canyon

De Blyde River Canyon is een 30 kilometer lange kloof. Op 800 meter diepte stroomt hier de Blyde Rivier doorheen. Het is de derde grootste Canyon in de wereld. Na de Grand Canyon in Amerika en de Fish River Canyon in Namibië. De Canyon bevind zich in het Drakensbergen gebied.

Bourke’s Luck Potholes

Dit is een natuurlijk wonder die u niet mag missen. De natuurlijke bruggen die over de ‘potholes’ kruisen bieden een prachtig uitzicht op de kloof eronder. De ontmoetingsplaats van twee rivieren en het begin van de Blyde River, de Bourke’s Luck Potholes. Deze spectaculaire patronen en rotsformaties zijn na eeuwen van erosie ontstaan. Bourke was de achternaam van een man die hoopte in dit gebied veel goud  te vinden. Helaas was hij niet nauwkeurig genoeg. Hij vond geen goud. Iets meer ten zuiden van deze plaats later wel.

Waar de Blyde Rivier en Treur Rivier elkaar ontmoeten, valt het water over krullende kliffen in cilindrische gaten. Hierna komt het water in watervallen en waterglijbanen terecht. U kunt hier langs en over de kleinere gaten een wandeling maken. Lekker met uw voeten in het water voordat het water naar beneden valt in een waterval.

De erosie heeft reusachtige skelet-vormige wervels in oranje en bruin achtergelaten. Wanneer u over de voetgangersbruggen loopt kunt u zien hoe de tijd, het water en het sediment invloed hebben gehad op de granieten rotsoppervlakken.

Mac Mac Falls

De 70 meter hoge Mac Mac Falls liggen vlak naast de Graskop Road, ongeveer 14 km ten noorden van de stad Sabie. De waterval ontleend zijn naam aan de Schotse goudzoekers die aan het einde van de 19de eeuw in deze regio naar goud zochten. Veel schotse familienamen beginnen namelijk met ‘Mac’. Eerst was hier een rivier maar de gouddelvers hebben het gebied met dynamiet opgeblazen zodat de rivier zich in 2-en splitste om beter bij het felbegeerde goud konden komen. 

The Mac Mac Falls zijn in 1983 tot Nationaal Monument verklaard. Er is een verharde weg en trappen die bij een platform uitkomt dat zich over een klif uitstrekt. Het platform bevindt zich boven de kloof van de 65 m hoge waterval en van waar u de waterval goed kunt zien. Stroomafwaarts bevindt zich de Mac Mac Pools. Dit zijn waterpoelen in de rotsen. Het kristalheldere koele water is ideaal om lekker in te plonzen of op te frissen. Er zijn picknickplaatsen, toiletten en het is rolstoel toegankelijk.

God’s Window

Gelegen op het Drakensberg plateau bevind zich ten noorden van Graskop het uitkijkpunt: God’s Window.  Een enkele blik naar beneden en u begrijpt waarom het ‘God’s Window’ wordt genoemd.Het is een van de meest populaire uitkijk punten, gelegen aan de rand van het druppelvormige platform 800 meter boven de canyon. Het panoramisch uitzicht op het Lowveld met rollende heuvels bedekt met plantages is spectaculair. Op een heldere dag kunt u tot aan het Kruger National Park en de Lebombo bergen kijken, die de oostgrens van Zuid-Afrika met Mozambique vormen.

Three Rondavels

The Three Rondavels is een natuurlijke rotsformatie aan de rand van de Blyde River Canyon langs de Panorama Route in Mpumalanga. In de rotsen hebben zich drie rondavels (Afrikaanse hutten) gevormd.Deze drie fascinerende formaties zijn ontstaan door erosie van de zachte steenlaag waarna leisteen en kwartsiet overbleef. Het uitkijkpunt bevindt zich op een hoogte van 1.380 meter boven zeeniveau en kijkt uit over de groenste canyon ter wereld.

Omliggende wegen van de Panorama Route

Er zijn ook andere wegen die ook deel uitmaken van de Panorama-route en even mooie hoogtepunten hebben:

  • de R36 naar Matibidi langs de Lydenburg Falls, Ohrigstad Dam Nature Reserve en verder naar Echo Caves
  • de R37 langs Long Tom Pass (waarschijnlijk een van de mooiste passages in de provincie)
  • de R533 tussen het historische mijnbouwdorp Pilgrim’s Rest en Graskop – beide steden zijn interessant om te bezoeken Hazyview is een goede stop voor de lunch, of als toegang tot het Kruger National Park, en Graskop is een goede uitvalsbasis als u de Panorama-route in meerdere dagen wilt rijden.