Savuti is onmiskenbaar één van de hoogtepunten van een individuele safari op maat in Botswana. Uw verblijf hier zal een ervaring zijn die u niet snel vergeet. U vliegt in naar de lodges of rijdt zelf met een 4WD voertuig vanuit Kasane of Maun. Savuti is onderdeel van Chobe National Park en is de thuisbasis van veel roofdieren als leeuwen, luipaarden en hyena’s. 

Savuti ligt in het zuidwestelijke deel van het Chobe National Park en beslaat ongeveer 5.000 km². De Magwikhwe sand ridge, die ongeveer 100 km lang en 20 meter hoog, is de westelijke rand van Savuti. Dit was ooit de kustlijn van een supermeer dat ooit het grootste deel van noord Botswana bedekte. Het is moeilijk voor te stellen dat dit droge landschap ooit enorme binnenzee was.

Savuti Marsh

De Savuti Marsh werd ooit met water gevuld door de Linyanti rivier. Gedurende de droge tijden groeiden er Camelthorn acaciabomen op de vlakte. Sinds 1957 vulde het moeras zich onverwacht tijdens overstromingen en de bomen verdronken. Het moeras is sindsdien weer opgedroogd en de dode bomen werden een van de meest opvallende kenmerken van het landschap.

De belangrijkste kenmerken van Savuti zijn woestijnachtige uitgestrekte grasvlaktes vol wildlife. Vergelijkbaar met het Serengeti National Park in Tanzania. Een ander deel van Savuti wordt gekenmerkt door de Gubatsa Hills, die miljoenen jaren geleden tijdens vulkanische beweging zijn ontstaan. Deze heuvels zijn tot 90 meter hoog, en dat in een volledig vlak landschap.

Wildlife

Savuti wordt vaak omschreven als een van de beste game viewing gebieden in Afrika. Het hele jaar daar kan er wild gespot worden. Het ene seizoen iets meer dan in een ander seizoen. Als het mogelijk is, is een verblijf van 3 tot 4 dagen aan te raden. De kans is groot dat u tijdens uw verblijf in Savute de volgende dieren kunt zien: giraffe, olifant, zebra’s, impala’s, tsessebe, roan, sable, gnoes, kudu, buffels, waterbokken, wrattenzwijnen, elanden en roofdieren zoals leeuwen, hyena, jakhals, bat-eared vos, cheetah en wilde hond.

Roofdieren

Het gebied staat bekend om zijn roofdieren, vooral leeuwen en gevlekte hyena´s. Grote concentraties leeuwen volgen de jaarlijkse zebra migratie. Er leven grote hoeveelheden olifanten die samenkomen rond waterpoelen tijdens zonsondergang. Een interessant feit over de roofdieren dat onderzoekers hebben ontdekt is dat de leeuwen tot 20% van hun prooi kwijt raken aan hyena’s. De hyena’s zijn opportunistische jagers en zij irriteren en bedreigen een troep leeuwen net zolang totdat ze hun maaltijd opgeven.

Vogels

Op de vlaktes leven groten hoeveelheden verschillende vogels. De grote secretary birds en de kori bustards worden vaak gespot rond de Savuti Marsh. Een luidruchtige wake up call komt vaak van dered billed francolins. Zomer migranten en watervogels die hier gezien worden zijn de Abdim Storks, Carmine bijeneters, visarenden, quelea vinken. In april is de quelea finches vaak in groepen waar te nemen.

Beste reistijd Savuti

Het regenseizoen is tussen november en april. Het wild trekt in zich deze tijd terug in de hoge graslanden. In november of december, migreren duizenden Zebra’s van Linyanti in het noorden naar Savuti in het zuiden om te grazen op de graslanden van de Mobabe Depression. In februari beginnen ze weer naar het noorden te trekken. Tijdens de maanden november tot en met maart is de vochtigheid en warmte zeer hoog.

Het droge seizoen is van mei tot oktober. Het regenwater dat de pannen had gevuld droogt op in het droge seizoen. Hierdoor trekken de dieren naar permanent aangelegde watervoorzieningen. De olifanten zijn dominant bij de waterholes.

In de maanden september en oktober, stijgen de temperaturen en kan het overdag goed warm zijn. Dit zorgt voor uitstekende game viewing mogelijkheden wanneer de roofdieren zich concentreren rond de waterholes.

Bereikbaarheid

U bereikt Savuti over zandwegen of per vliegtuig. Als u rijdt is een 4WD voertuig noodzakelijk om over de zeer zanderige wegen uw doel te bereiken. U bereikt het gebied vanuit het zuiden via het Moremi Game Reserve, of vanuit het noorden via het noordelijke deel van het Chobe National Park. Houd er rekening mee dat er geen tankstations en winkels zijn om uw voorraden te vullen. Het park is het gehele jaar geopend, echter bij veel water tijdens het regenseizoen, kan het park worden gesloten voor bezoekers die zelf rijden. Om er zeker van te zijn dat het park open is tijdens de regentijd (november tot april) wordt u aangeraden vooraf hierna te informeren.

Met kleine vliegtuigjes vliegt u naar de airstrip Savuti.

Unieke kenmerken

  • Migratie van duizenden zebra over de vlaktes
  • Zeldzame en bedreigde wilde hond kan hier worden waargenomen
  • Quelea vinken vliegen in zwermen van tienduizenden tegelijk
  • Hyena’s zijn fascinerend om naar te kijken en hebben een complexe sociale gemeenschap
Grote Olifant in Savuti Botswana
Grote Olifant in Savuti Botswana
Luipaard in Savute Chobe National Park Botswana
Luipaard in Savute Chobe National Park Botswana
Leeuwen op Savuti Marsh Botswana
Leeuwen op Savuti Marsh Botswana
Cheetah in Savuti Botswana
Cheetah in Savuti Botswana