In veel Afrikaanse landen komt malaria voor. Je kan daar medicatie tegen slikken of je kan ervoor kiezen om naar een bestemming te gaan in Afrika waar de malariamug niet rondvliegt. Zo kan je een prachtige reis in het zuiden van Namibië of in Zuid-Afrika maken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over malaria*. In deze blog lees je wat de mooiste parken zijn voor jouw malaria-vrije safari. 

Voor wie is een malaria vrije safari?

Het bezoeken van een malariavrij gebied, en dus het niet (hoeven) slikken van preventieve malariamedicatie is voor veel mensen prettig. Zo is het een groot voordeel voor mensen die al medicatie nodig hebben waar malariamedicatie niet goed bij aansluit bijvoorbeeld. Of is het een uitkomst voor gezinnen met (kleine) kinderen. Lees hier meer tips voor wanneer je kinderen meeneemt op safari. 

Maar ook voor alle andere reizigers is het fijn reizen. Je kan namelijk alsnog prachtige gebieden zien en een echte safari beleven zoals je je die voorstelt. Je hoeft dan enkel niet te onthouden dat je de medicatie moet slikken. 

Malaria vrije safari in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is voor een groot gedeelte malaria vrij. Dit komt door de de bergen en hoogteverschillen die het land rijk is en de ligging aan de koude oceanen. Hierdoor is het op veel plekken te koud voor de malaria mug. Er is hier dan ook veel keus wanneer het aankomt op parken waar geen malaria voorkomt. 

In de populaire safari provincie KwaZulu-Natal in het Noord-Oosten van het land maak je prachtige malaria vrije reizen in Entabeni Game Reserve, Marakele National Park en Pilanesberg National Park. Elk park heeft een duidelijke eigen identiteit en de parken liggen dicht bij elkaar. Zo kan je in een relatief korte reis een grote verscheidenheid aan gebieden zien. 

In andere provincies van het land vind je ook mooie parken om te bezoeken tijdens jouw malaria vrije safari. Zo heb je vlakbij de grens met Botswana de uitlopers van de Kalahari Woestijn. Hier kan je de bijzondere landschappen en diersoorten proberen te spotten in het Transfrontier Kgalagadi National Park of bijvoorbeeld Tswalu Game Reserve. 

Meer richting Kaapstad vind je Sanbona Wildlife Reserve en in de buurt van Port Elizabeth kan je een bezoek brengen aan Kariega Game Reserve. Ideaal te combineren voor jouw reis langs de Garden Route

 

Malaria vrije safari in Namibië

Ook in de zuidelijke delen van Namibië is een malaria vrije reis mogelijk. Veel dieren zal je hier niet tegen komen, omdat dit gebied vooral woestijnland is. Je kan hier de Fish River Canyon of de Sossusvlei bezoeken wat prachtig is qua natuur en landschappen. Als je daar van houdt dan zijn dat zeker bestemmingen voor jou! 

Benieuwd naar een voorbeeld van een malaria vrije safari in Namibië? Lees hier de reissuggestie voor een selfdrive in Zuid-Namibië. 

 

Bekijk de reissuggesties van Zuid-Afrika en Namibië om inspiratie op te doen voor jouw reis of neem contact op, zodat wij jouw reis op maat kunnen samenstellen voor jou. 

Familie van Aarle heeft met hun jonge zoon van 2 een prachtige reis gemaakt naar Zuid-Afrika. Zij bezochten Kaapstad en het malaria vrije Madikwe Private Game Reserve. Lees hier het volledige reisverslag: “Voor onze safari in Madikwe zocht Rob een kindvriendelijke lodge waarbij onze jongste van 2 jaar mee op de safari’s mocht. De Tuningi Lodge was ‘beyond expectations’, zó mooi en zó goed verzorgd.”. 

*= Disclaimer: Wij raden aan altijd eerst een arts te raadplegen voordat je de keus maakt wel of geen medicatie tegen malaria te slikken en wij raden aan om altijd met een reisspecialist van de GGD jouw reisroute te bespreken om precieze informatie te ontvangen over waar wel en niet malaria is op het moment van jouw reis.

Auteur: Rob Sijm, oprichter en eigenaar Mambulu! Safaris With A Difference

Botswana reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan
Kariega River Lodge diner bij het kampvuur
Kariega River Lodge diner bij het kampvuur
Zwarte Kalahari leeuw in Noord Kaap Zuid-Afrika
Zwarte Kalahari leeuw in Noord Kaap Zuid-Afrika