Hetgeen wij in deze blog delen is echt een dikke aanrader! Wil jij jouw safari verrijken met fijne avond sterren kijken in Botswana? Dan raden wij je aan om de Makgadikgadi Salt Pans toe te voegen aan jouw reis. Je kunt namelijk midden op een van de zoutvlaktes van Makgadikgadi overnachten in niets meer dan een dikke slaapzak. Hierdoor heb je de hele nacht onbeperkt uitzicht op de langstrekkende sterren, satellieten en planeten. 

In deze blog lees je wat de Makgadikgadi Salt Pans zo bijzonder maken, welke sterren je hier kan zien en hoe zo’n overnachting in zijn werk gaat. 

Wat maakt de Makgadikgadi Salt Pans zo bijzonder?

De Makgadikgadi Salt Pans zijn ontstaan uit wat miljoenen jaren geleden een enorm meer was. De oppervlakte van dit meer was wel 60.000 km² en het meer was meer dan 30 meter diep. Door verschuivingen in aardplaten, waardoor bijvoorbeeld ook de Kilimanjaro in Tanzania is ontstaan, is het grote meer afgesneden van de water toevoer en uiteindelijk droog gevallen. 

Het resultaat van het droogvallen zijn enorme witte droge dorre vlaktes waar maar weinig op groeit. Het is dan ook de ideale plek om te genieten van de enorme leegte zoals wij die eigenlijk alleen nog maar in Afrika hebben ervaren door de rust en ruimte. Mede doordat de zoutpannen zo groot zijn, is er in de nacht vrijwel geen lichtvervuiling. Een ideale plek dus om een avond naar de sterrenhemel te turen. 

Welke sterren kun je vanuit Botswana zien?

Ook in de volle sterrenhemel boven Afrika is een Big 5 geïdentificeerd. De Big 5 is dus niet alleen de leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en buffel; maar ook de Southern Pleiades, Omega Centauri, Eta Carinae Nebula, Coal Sack en Milky Way Galaxy. 

Hiernaast zijn bijzondere sterren (beelden) te zien zoals de Scorpioen, de Steenbok, Orion en het Southern Cross. Over deze laatste twee bestaan Afrikaanse mythen/gebruiken die leuk zijn om te weten. Zo begint met het zaaien van de gewassen wanneer Orion weer aan de hemel verschijnt en wordt het Southern Cross niet alleen gezien als navigatie richting het zuiden, maar ook als groep giraffen die rustig tussen de sterren struinen. 

Overnachten op de zoutpan, hoe werkt dat?

Lijkt het jou ook leuk om tijdens jouw reis in Botswana naar de sterren te kijken? Dat kan natuurlijk gewoon op elke plek waar geen lichtvervuiling is, denk aan kampeerplekken in de nationale parken. Maar als je er iets speciaals van wil maken, raden wij toch deze optie aan. 

Je begint de dag bij het verzamelpunt in Gweta bij Planet Baobab.. Vanuit hier rij je al game drivend naar de plek aan de rand van de zoutpannen waar quads klaar staan. Dat wordt namelijk je vervoersmiddel voor de rest van deze ervaring. Per tweetal heb je 1 quad en na een korte uitleg ben je klaar om te gaan rijden. 

In het begin rij je nog aan de zijkant van de zoutpan. Dat wil niet zeggen dat het minder mooi is, het is gewoon een goed warming-up om je rijvaardigheid met de quad te oefenen. De eerste stop op de route naar het kampement is het nest van de stokstaartjes. Elke ochtend en avond komen deze dieren rond dezelfde tijd in actie. In de ochtend om eten te gaan zoeken en in de avond komen ze weer terug om te gaan slapen. Je wacht ze dus op als zij terugkeren naar hun holen. Erg leuk om te zien hoe de dieren met elkaar interactie hebben en met elkaar communiceren!

Sterren kijken in Botswana, hoe slaap je dan?

Wanneer de zon onder begint te gaan klim je de quad weer op en rij je het laatste stuk dwars de zoutvlakte over naar het kampement. Daar is het kampvuur al aan met precies genoeg stoelen eromheen. Een eindje verderop liggen precies genoeg dikke slaapzakken waar ook een dun matras in zit verstopt. Deze slaapzakken zijn per groepje verdeeld. Als je dus met z’n twee op pad bent lig je met z’n twee een eindje weg van de andere mensen. Verder wordt er een Bush buffet voor je gemaakt terwijl je luistert naar een verhaal van de gids. Je leert over het ontstaan van de Makgadikgadi Salt Pans, Botswaanse cultuur en natuurlijk de sterrenhemel die zich tijdens het verhaal steeds iets meer laat zien. 

Na het diner heb je de rest van de avond, tot je uiteindelijk in slaap valt, om te genieten van de sterrenhemel boven je. Het voelt bijna jammer om uiteindelijk te gaan slapen, maar omdat je lekker ligt in de dikke slaapzak met een kruik erin, gebeurt het toch. Als je dan weer wakker wordt in de ochtend, wordt je getrakteerd op een geweldig kleurrijke zonsopgang en gaat het genieten gewoon door!

Tijd voor ontbijt en om de terugreis op de quad te aanvaarden. Terug naar de iets bewoondere wereld, naar de lodge, om je auto weer op te halen en naar de volgende bestemming op je reis te gaan. 

Wil jij dit ook meemaken? Deze reissuggestie van een 10-daagse Luxe Safari Kalahari Woestijn & Wildlife is een voorbeeld van hoe deze zogenaamde sleep-out in jouw reis zou kunnen passen. Natuurlijk kan het ook in een selfdrive

Weten hoe onze reizigers de een overnachting op de pan hebben ervaren? Onze reiziger Mirella schreef dit in haar reisverslag: “Daarnaast een hele speciale ervaring om de nacht door te brengen op een zoutpan met een onuitsprekelijke naam vanuit Planet Baobab” 

Auteur: Rob Sijm, oprichter en eigenaar Mambulu! Safaris With A Difference

Botswana reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan
Sterren kijken in Botswana met quads
Sterren kijken in Botswana met quads