Uganda, het prachtige Oost-Afrikaanse land dat bekend staat om zijn weelderige landschappen en diverse fauna, biedt een unieke kans voor natuurliefhebbers en avonturiers om wilde dieren in hun natuurlijke habitat te ontdekken. Een van de meest fascinerende dieren die hier te vinden zijn, zijn apen! Van majestueuze berggorilla’s tot speelse chimpansees, het apenrijk in Uganda is een echte schat voor degenen die van wilde dieren houden. In dit artikel delen we de beste plekken waar je apen kunt spotten in Uganda.

Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi Impenetrable National Park, gelegen in het zuidwesten van Uganda, staat vooral bekend om zijn berggorilla’s. Dit werelderfgoed is de thuisbasis van bijna de helft van de wereldwijde populatie van deze bedreigde primaten. Een trektocht door het dichte, ondoordringbare regenwoud van Bwindi is een levensveranderende ervaring op zich. Onder leiding van ervaren gidsen en rangers krijg je de kans om oog in oog te staan met deze indrukwekkende en zachtaardige reuzen. Zorg ervoor dat je vooraf een vergunning reserveert, omdat het aantal bezoekers per dag beperkt is om de gorilla’s te beschermen.

Kibale Forest National Park

Als je meer geïnteresseerd bent in het zien van chimpansees, dan is Kibale Forest National Park de place to be! Dit tropische regenwoud biedt een thuis aan een van de grootste populaties chimpansees ter wereld. Met deskundige gidsen kun je hier een trektocht maken om deze intelligente primaten in hun natuurlijke leefomgeving te observeren. Naast chimpansees kun je hier ook genieten van het gezelschap van andere apensoorten, zoals de zwart-witte colobusapen en de grijze mangabeys.

De zwart-witte colobusapen hebben een indrukwekkende uitstraling met hun opvallende contrastrijke vacht en lange pluimstaart. Ze leven voornamelijk in de bomen en zijn vaak te zien in grote groepen, waar ze zich voeden met bladeren en fruit. De grijze mangabeys zijn charmante en nieuwsgierige wezens met hun grijze vacht en expressieve ogen. Deze speelse apen kunnen zowel in bomen als op de grond worden aangetroffen, en ze staan bekend om hun acrobatische capriolen en sociale interacties binnen hun groepen. 

Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park is een van de meest gevarieerde parken in Uganda en biedt een schat aan wilde dieren, waaronder verschillende apensoorten. Langs de oevers van het Kazinga-kanaal kun je genieten van het observeren van nieuwsgierige bavianen en meerkataapjes die van tak naar tak springen. Ook in de Ishasha-sector van het park heb je de kans om de zeldzame boomklimmende leeuwen te zien. Weliswaar geen apen, maar wel een uniek gezicht!

Semuliki National Park

Semuliki National Park is een minder bekende parel in Uganda, maar het is een geweldige plek om apen te spotten, vooral de zeldzame en bedreigde de Brazza-aap. Het park heeft een moerasachtige omgeving en een weelderig regenwoud, wat het een ideale habitat maakt voor verschillende apensoorten. Je kunt hier ook genieten van kleurrijke vogels en een ontspannende boottocht maken op het Semuliki-meer.

De Brazza-aap, ook wel bekend als de “Rode aap”, is een prachtige en mysterieuze apensoort die zijn naam dankt aan de Franse ontdekkingsreiziger Pierre Savorgnan de Brazza. Deze aap heeft een opvallend uiterlijk, met een donkerbruine vacht en een karakteristieke witte baard die zich van wang tot wang uitstrekt. Wat de Brazza-aap zo speciaal maakt, is het feit dat hij zich graag ophoudt in dichtbegroeide bossen en vochtige moerassen, waardoor hij goed is aangepast aan zijn leefgebied. Dankzij hun verlegen en introverte gedrag kunnen ze soms lastig te spotten zijn, maar een ontmoeting met deze bijzondere aap in het wild is zonder twijfel een van de hoogtepunten van elke natuurreis.

Uganda biedt een overvloed aan kansen om apen in hun natuurlijke omgeving te spotten. Van majestueuze berggorilla’s tot speelse chimpansees, het is een bestemming die de harten van natuurliefhebbers sneller doet kloppen. Benieuwd hoe een reis naar dit prachtige land eruit zou kunnen zien? Bekijk dan onze reissuggesties naar Uganda. 

Sandra en Jack gingen je voor naar Uganda. Zij bezochten 3 van boven genoemde natuurparken. Dit is hoe zij hun reis hebben ervaren: “De beloning is adembenemend mooi. Je staat ineens midden in een familie berggorilla’s. Een grote zilverrug, ogenschijnlijk rustig, maar alles in de gaten houdend, pubers en zorgzame moeders die heel erg jong kroost verzorgt.”

Auteur: Rob Sijm, oprichter en eigenaar van Mambulu! Safaris With A Difference

Chimpanzee moeder in Kibale Forest Uganda
Chimpanzee moeder in Kibale Forest Uganda