Tanzania, een betoverend land in Oost-Afrika, herbergt enkele van de meest adembenemende landschappen en natuurgebieden ter wereld. Een van de meest opvallende geologische kenmerken van Tanzania is de Rift Valley, een indrukwekkende kloof die het landschap doorkruist. In dit artikel zullen we het ontstaan van de Rift Valley en de prachtige natuurgebieden die hierdoor zijn ontstaan in Tanzania verkennen.

Het ontstaan van de Rift Valley

De Rift Valley is het resultaat van een langdurig geologisch proces dat begon miljoenen jaren geleden. Het wordt gevormd door de divergente plaatgrens tussen de Afrikaanse en de Somalische tektonische platen. De tektonische activiteit heeft ervoor gezorgd dat de aardkorst langzaam uit elkaar is getrokken, waardoor een enorme kloof is ontstaan die zich uitstrekt over duizenden kilometers.

Serengeti National Park

Het beroemde Serengeti National Park, gelegen in het noorden van Tanzania, is een van de meest bekende natuurgebieden in Afrika. Het park strekt zich uit over een groot deel van de Rift Valley en staat bekend om zijn ongerepte graslanden, overvloedige wilde dieren en de jaarlijkse migratie van gnoes en zebra’s. Het is ook de thuisbasis van de ‘Grote Vijf’ (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn) en biedt bezoekers de mogelijkheid om een onvergetelijke safari-ervaring te beleven.

Ngorongoro crater

In het hart van de Rift Valley ligt de Ngorongoro crater, een spectaculair natuurwonder en staat tevens op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het is een uitgedoofde vulkaan en vormt een enorme caldera met een diameter van ongeveer 20 kilometer. De krater herbergt een verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder leeuwen, zebra’s, nijlpaarden, neushoorns en talloze vogelsoorten. Een bezoek aan de Ngorongoro-krater biedt de mogelijkheid om van dichtbij kennis te maken met de overvloed aan wilde dieren in een unieke omgeving.

Lake Manyara National Park

Aan de voet van de Rift Valley-kliffen ligt het betoverende Lake Manyara National Park. Dit schilderachtige park staat bekend om zijn diversiteit aan landschappen, variërend van dichte bossen tot uitgestrekte graslanden en het gelijknamige meer. Het is de thuisbasis van een breed scala aan wilde dieren, waaronder leeuwen die bekendstaan om hun klimvaardigheden, grote kuddes olifanten, flamingo’s en talloze andere vogelsoorten. Een boottocht op het meer is een must om de overvloedige flora en fauna te ervaren.

Tarangire National Park

In het zuiden van de Rift Valley ligt Tarangire National Park, een juweel van een wildreservaat. Dit park is beroemd om zijn spectaculaire landschappen, met uitgestrekte vlaktes, beboste heuvels en de Tarangire-rivier die door het gebied stroomt. Tarangire herbergt olifanten, buffels, leeuwen, giraffen en talloze vogelsoorten. Het is ook een geweldige plek om de majestueuze baobabbomen te bewonderen die het landschap sieren.

Al met al is de Rift Valley in Tanzania dus niet alleen een geologisch fenomeen, maar ook een schatkamer van prachtige natuurgebieden. Het is de thuisbasis van enkele van de meest iconische parken en reservaten van Afrika, waar bezoekers kunnen genieten van opwindende safari’s, overvloedige wilde dieren en adembenemende landschappen. Of het nu de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti, de betoverende Ngorongoro-krater, het schilderachtige Lake Manyara National Park of het diverse Tarangire National Park is, de Rift Valley in Tanzania blijft een bestemming die reizigers in vervoering brengt met zijn ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid.

Je leest hier het reisverslag van Christa en Cor die ook een bezoek hebben gebracht aan de Rift Valley: “Toen trokken we naar Serengeti National Park. Dit park heeft werkelijk onze verwachtingen overtroffen. Wat een uitgestrekte vlaktes. Heerlijk was het om in onze safari auto te staan, de stoffige wind in onze haren te voelen en te genieten van dat landschap met de prachtige acacia’s en baobabs.”

Wil jij zelf ook de bijzondere natuur in de Rift Valley ervaren? Neem een kijkje bij onze reissuggesties zoals de Highlights Tanzania reis van 8 dagen. Deze reis brengt je onder andere naar Tarangire National Park, de Ngorongoro Krater en Serengeti National Park.

Auteur: Rob Sijm, oprichter en eigenaar Mambulu! Safaris With A Difference

Tanzania reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan
Cheetahs in Tarangire National Park Tanzania
Cheetahs in Tarangire National Park Tanzania